Ny serie om eksport til USA for danske virksomheder

USA-ekspert og rådgiver for danske virksomheder Sofie Rud giver dig en indflyvning til dit eksporteventyr i USA i en nye serie. Mød Sofie Rud og hør om hendes baggrund for at hjælpe danske virksomheder, der kaster sig ud på Danmarks største eksportmarked.

USA er Danmarks største eksportmarked. Danske virksomheder sælger for mere end 200 mia. kroner til USA om året. I toppen af eksportskalaen ligger medicinalindustrien, shipping samt transport og maskiner. Men hvordan kommer man som virksomhed godt fra start?

Hos CPIE services er vi utrolig glade for at kunne præsentere et samarbejde med Sofie Rud, USA-ekspert og rådgiver for danske virksomheder.

Sofie Rud giver igennem en serie af artikler om USA en indflyvning til mulighedernes land, og hvad I som virksomhed som minimum bør have styr på, inden I kaster sig ud i eksporteventyret.

Sofie Rud er et kendt ansigt som kommentator på TV 2. Hun er tidligere korrespondent for Børsen i USA og stifter af vidensdelingsplatformen USMarketConnect. Med en baggrund som selvstændig rådgiver og konsulent i New York, hjælper Sofie Rud danske virksomheder godt fra start i USA. Hun har desuden fulgt den amerikanske børsmæglercertificering i New York og har stor indsigt i de udfordringer, som danske virksomheder møder.

4 hurtige til USA-ekspert og rådgiver Sofie Rud

Hvad er det, som fascinerer dig så meget ved USA, at du i dag lever som ekspert og rådgiver?

USA har en inspirerende kultur at bygge forretning i. Den er dynamisk, positiv og optimistisk. Der er en helt anden åben tilgang til at få ideer og kaste sig ud i det. Det er enormt fostrende for aktivitet og engagement. Her er en konkurs ikke nødvendigvis en fiasko. Tværtimod ser man ofte på det som en læring og en erfaring, man tager med sig videre.

Jeg kan også godt lide den transaktionelle kultur. Behovet for netværk er helt utroligt vigtigt. Det at have et netværk og vide, hvem man skal henvende sig til, er helt afgørende. Her lærer man hurtigt, at man bliver nødt til at have fødderne på jorden.

Hvad betyder det, at du selv har boet i New York?

Jeg har taget kørekort i USA, haft et barn i det amerikanske skolesystem og stiftet virksomhed. Det lyder utrolig nemt for os danskere, men det er enormt bøvlet bare at få en bankkonto. Det er et meget bureaukratisk system, som er meget anderledes end herhjemme.

Som virksomhed, der vil eksportere, kræver det tid og økonomi at navigere i det amerikanske system. Men efter noget tid lærer man at begå sig i det og finde genvejene. Det kan til gengæld blive et dyrt bekendtskab, hvis man ikke forbereder sig grundigt.

Har du selv trådt på en kulturel landmine?

Ja, det har jeg gjort mange gange. Som dansker kan komme rigtig galt afsted med at bruge sin danske humor for meget. Amerikanerne forstår den simpelthen ikke. Så man skal kende folk rigtig godt, før man kan benytte ironi.

Er du til et forretningsmøde, kan du opleve at en amerikaner afslutter med at sige: “What a great meeting, we are going to do business together.” Som dansker tænker vi: ”Yes! Den er hjemme”. Men det er den overhovedet ikke. Det er bare en høflig måde at sige tak for i dag på.

Et sted, hvor der også er stor kulturforskel, er vores arbejdskultur. Her er DHL-løbet et rigtig godt eksempel. Hvert år løbet går løs i Fælledparken, tænker jeg, at der virkelig skal noget til, hvis du skal have amerikanske medarbejdere til at stille op i en løbetrøje med firmaets logo på ryggen i fritiden. Så vil de helt sikkert overveje, om de bliver kompenseret eller gøre det for at ‘please’ chefen. Der er bare et helt andet bytteforhold i relationen mellem virksomheder og medarbejdere.

Med et forestående amerikansk valg, hvordan bør en dansk virksomhed forholde sig til eksport lige nu?

Brug tiden frem til valget, og overvej de grundlæggende ting, I skal have styr på. Hvis Trump vinder, og republikanerne gennemfører den erhvervs- og handelspolitik, de har lagt frem, så har vi en ny situation for eksport til USA, som de færreste af os kan gennemskue konsekvenserne af. Derfor er vi nødt til at se tiden an og bruge den på at tænke markedet og forretningsmodellen igennem.


 

Læs med hver måned, når Sofie Rud udfolder en række af de vigtigste punkter en dansk virksomhed, som minimum skal have styr på, inden den kaster sig over en eksportdrøm om det amerikanske marked.

Relaterede indlæg