USA-ekspert Sofie Rud giver fem anbefalinger til danske SMV’er, der ønsker at træde ind på det amerikanske marked i 2025.
Af Sofie Rud, USA-ekspert og rådgiver
Har du bemærket at tonen er skiftet siden den 5. november? Politikere, erhvervsorganisationer og diplomatiet indstiller sig på, at der er en ny præsident på vej for den globale supermagt USA. Det kan man blandt andet se på den måde, der tales om og til repræsentanter for Trumps kommende regering. Mere konstruktivt, færre højlydte rynkede pander.
USA er Danmarks største eksportmarked. Med en eksportværdi på 285 milliarder kroner i 2022 er det afgørende – ikke kun for regeringer, organisationer og store virksomheder, men også for SMV’erne – at navigere i den politiske og økonomiske virkelighed i en tid præget af usikkerhed. For noget vi helt sikkert kan forvente er forandring.
Ifølge Eksportbarometeret (en kvartalsmæssig rundspørge fra Danish Export Association og Jyske Bank foretaget blandt 400 topledere fra danske eksportvirksomheder) svarer 68 procent, at de hverken forventer bedre eller ringere eksport efter præsidentvalget i USA.
Syv procent forventer, at deres eksport bliver forbedret eller meget forbedret. I alt 26 procent forventer, at deres eksport til USA vil forringes under den kommende præsidents administration.
Det kan tolkes som ”business as usual”, men danske virksomheders produkter og services skulle helst kunne præstere mere vækst på det amerikanske marked i de kommende år.
5 anbefalinger til danske SMV’er
Her er fem anbefalinger til danske SMV’er, der ønsker at træde ind på det amerikanske marked.
1. Balancer i krydsfeltet mellem politik og business
Det amerikanske valg har fyldt meget i de danske medier, og mange har undret sig over resultatet. Af hensyn til vores BNP og trægheden på de europæiske markeder må vi videre, fordi demokratiet har talt. Det gør man bedst ved at parkere sin undren herhjemme og gå til markedet uden at tale politik på amerikansk jord.
Den professionelle samtale kan med fordel renses for vores egen undren, selvom det er vigtigt at forstå de dybere bevægelser – ikke mindst for virksomheder, der gerne vil agere i markedet. Men spørg nogle andre end din amerikanske partner eller kunde.
2. Forstå din delstat med en lokal omverdens-analyse
Jeg har opfordret til at etablere sig i USA i en fart – og det sker lokalt, altså på delstatsniveau. Hvor man fortsat har brug for en markedsundersøgelse, er det nu blevet endnu mere vigtigt med en omverdens-analyse. Det er helt afgørende at forstå, hvad der rør sig, lige nøjagtig i den delstat, hvor du har forestillet dig at slå dig ned.
Spørgsmålet om hvilke politiske og kulturelle bevægelser og udviklinger, der præger den enkelte delstat, kan få stor betydning for, hvor og hvordan du etablerer dig, og hvordan du klarer dig.
3. Tilpas din markedsstrategi
Justér din markedsstrategi alt efter, hvor du har tænkt dig at etablere dig. Der er mange delstater, som er store inden for de samme sektorer. Derfor er det vigtigt at tage et spadestik dybere for at forstå, hvor dyb en klynge eller sektor er. Det sker for ofte, at virksomheder havner i en given delstat baseret på noget, der ligner tilfældigheder frem for strategiske årsager.
Undersøg også specifikke behov og præferencer i delstaterne for at skræddersy produkter, markedsføring og distributionsstrategier til markedets lokale dynamikker.
4. Få nye lokale venner
Samarbejd med lokale rådgivere og konsulenter, der kender USA bedre, end du gør. På den måde kan du blive klogere og få indsigt i lovgivning og rammer og skabe kontakter.
USA er om noget et netværks-land, hvor det i den grad virker at møde op, trykke hænder og få ny erhvervs-venner.
5. Fokusér på innovation og bæredygtighed – og tal om det hele på tilpasset måde
Danmark har mange styrker inden for ny teknologi, bæredygtige løsninger og innovation. De styrker er der stadig brug for i USA – især i sektorer som energi, vandteknologi og cirkulær økonomi, hvor efterspørgslen er høj, og særligt i delstater, der fastholder et stærkt fokus på grøn omstilling. Men man kan med fordel overveje, hvordan man taler om sine produkter. ”Clean energy” er f.eks. bedre end ”Green energy” i øjeblikket. Med andre ord, undlad at træde på de kulturelle rævesakse, der kan være svære at få øje på.
Med en strategisk tilgang og omhyggelig forberedelse kan danske SMV’er fortsat drage fordel af de mange muligheder på det amerikanske marked, selv i en mere protektionistisk og uforudsigelig tid.
Book en strategiworkshop med Sofie Rud
Går I med overvejelserne om et eksporteventyr i USA, så kan vi lige nu tilbyde jer en eksklusiv strategiworkshop med Sofie Rud.
Med en baggrund som selvstændig rådgiver og konsulent i New York, hjælper Sofie Rud danske virksomheder godt fra start i USA. Sofie Rud er et kendt ansigt som USA-kommentator på TV 2, tidligere korrespondent i USA samt stifter af vidensdelingsplatformen USMarketConnect.
Hun holder desuden foredrag om USA, amerikansk politik og dansk eksport til USA Hun har fulgt den amerikanske børsmægler-certificering i New York og har stor indsigt i de udfordringer som danske virksomheder møder.
Book en online møde og hør mere om strategiworkshop
>> LÆS MERE HER <<