5 faldgruber danske iværksættere overser på det engelske marked

Se 5 forskelle på det danske og engelske marked

Storbritannien er det tredjestørste danske eksportmarked og et meget interessant marked for danske virksomheder. Vil du gerne indtage markedet, så er der her nogle gode råd til at overkomme de klassiske faldgruber for virksomheder, som kommer fra et dansk marked.

1. Det er ikke nok bare at oversætte fra dansk til engelsk

Mange laver den klassiske fejl at oversætte marketingmaterialer og website fra dansk til engelsk.

Hvad der er naturligt i Danmark behøver ikke at være det samme i England. Det er vigtigt at bruge tid på research og samarbejde, før du starter med at sælge din forretning og produkter. I mange tilfælde, får du heller ikke budskabet ud på en korrekt måde.

Sørg for at få hjælp af en englænder til at lave marketing eller en rådgiver som har 5-10 års erfaring fra det engelske marked. De kender markedet og måden at kommunikere på, så I ikke starter med at gå helt galt i byen.

2. Markedet er kæmpe stort – derfor skal du lave grundig research

Det er vigtigt at huske, at størrelsen på det engelske marked er helt anderledes end i Danmark. Med omkring 66 mio. mennesker har du mange potentielle kunder.

Hvis du fx ser en dansk kædebutik, der eksempelvis sælger shampoo og den type produkter, er der 277 butikker i Danmark, men hele 2.485 butikker i England. Hvis du sælger varer til apotekere, så er der ca 450 receptekspederende apotekere eller lignende i Danmark, mens der i England er omkring 12.000.

Det engelske marked er meget stort. Konkurrencen derfor tilsvarende større – det samme er muligheden for for alvor at vækste. Sørg derfor for at få foretaget en grundig markedsresearch i forbindelse med, at I etablerer selskabet.

Det tager tid for en dansker at opbygge et godt netværk i England. Allier dig med nogen, som har et godt netværk allerede. Foto: Austin Distel, Unsplash

3. Vi tror, vi bare kan ringe – men bør opbygge et solidt netværk

Muligheden for at komme i kontakt med virksomheder eller personer i England er meget anderledes end i Danmark eller i Norden.

Englændere er mere private. Specielt i virksomhederne er det meget svært at få direkte kontakt med folk. Det er normalt, at virksomhederne beskytter deres ansatte. Hvis du ringer til virksomhedens hovednummer, er det sjældent, at du kommer i kontakt med de rigtig folk – med mindre du kender dem i forvejen.

Det kræver meget arbejde og et stort netværk at komme i kontakt med de rigtige personer. Til gengæld giver det også helt andre muligheder, når du får opbygget netværket.

4. Infrastrukturen kommer bag på danskerne – vær realistisk!

Hvis du vil sælge dine produkter eller lave forretning i England, skal du naturligvis mødes med folk. I Danmark er vi vant til, at det er nemt at køre ud til virksomheder og møde de personer, du vil tale med. I England er det noget mere kompliceret.

Transport i England er et kapitel for sig, da der er ekstremt mange biler på vejene og mange mennesker, der hver dag benytter den offentlige trafik.

Det kan derfor tage mange timer at køre fra Basingstoke til Dover, så du bør etablere samarbejder og planlægge dine ture med folk, der kender til landet.

Vær realistisk i forhold til, hvad du kan nå. Benyt bed & breakfast-stederne, og sørg for at besøge flere samarbejspartnere eller nye kontakter i samme område, når du endelig er der. Alt andet er spild af tid og ressourcer.

5. Finansiering af leverance og ordrer i England

Når du har fået kontakt til en kunde eller en forhandler, der er stor nok til at dække England eller mere, så skal der forhandles omkring priser, kreditstørrelse, betalingsbetingelser og få alle de kommercielle spørgsmål på plads.

Hvis du arbejder ud fra dit danske selskab, er det en finansiel aftale, der gøres over grænsen og med hjælp af din bank i Danmark eller måske med eksportkredit. Dette er med stor risiko og mange gange store omkostninger, og der er ingen, som ved, hvad der kan ske ved Brexit. Hvad vil der ske, hvis du ikke får betalingerne, eller hvis du løber ind i nogle juridiske udfordringer?

Hvis din forretning en engelsk afdeling, så kan du finansiere, forsikre og sikre din økonomiske risiko og få en reel gevinst ud af det engelske marked. Du har altid behov for at få en rigtig økonomisk rådgivning og en forretningsmæssig hjælp.

Storbritannien er det 3. største danske eksportmarked. Foto: William Warby, Unsplash

FAKTA: Hvorfor er det britiske marked interessant?

  • Storbritannien er den 6. største økonomi i verden
  • Storbritannien er det tredje største danske eksportmarked
  • Danske virksomheder eksporterer årligt for ca. 50 mia. kr til Storbritannien
  • Med 66 mio. indbyggere er Storbritannien et interessant marked
  • I Storbritannien er danske virksomheder kendt for kvalitet, know-how, punktlighed og fleksibilitet.
  • London er Europas finansielle centrum
  • Det gamle ’imperium er et springbræt til resten af verden – herunder Commonwealth.

Kilde: Markedsrapport for Storbritannien, oktober 2018 af Dansk Erhverv i samarbejder med EFK, Danmarks Eksportkredit.

Ønsker du at vækste på det engelske marked?

CPIE Services hjælper dig med opstart, markedsresearch og er din guide til det engelske marked.

CPIE Services har kontor i England og har derfor indgående kendskab både til myndigheder, markedet og til de forskelle danske iværksættere møder, når de ønsker at indtage det engelske marked.

Vi tilbyder dig kontor og forretningsadresse, telefonservice, ordrehåndtering, administration samt alle funktioner, der passer til det selskab, vi etablerer for dig. Du får etableret en engelsk bankkonto, så du kan modtage penge og betale regninger.

Vi kan hjælpe dig med finansiering af dine ordrer og leverancer og vi kan ovenikøbet hjælpe dig til nye kunder.

Vi har et solidt kendskab til markedet og hjælper dig med markedsresearch og forbereder dig på at starte og vækste din forretning i England.

Relaterede indlæg

Er I klar til at vækste på det engelske marked?

Klar til vækst på et større marked?

Som dansk iværksætter og virksomhedsejer er England et meget vigtigt marked. Måske specielt nu, hvor England er i gang med Brexit. Læs hvorfor du bør ...